Εκ του μετεωρολογικού σταθμού Π. Φαλήρου ανακοινώνεται ότι η σημερινή (21/6) μέγιστη των 38,7 βαθμών είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί στο σταθμό την τελευταία τετραετία και συγκεκριμένα από τις 8/8/2012. Επιπροσθέτως είναι η τρίτη μεγαλύτερη θερμοκρασία που έχει σημειωθεί Ιούνιο μήνα από το 2005 που υπάρχουν καταγραφές (η πρώτη και δεύτερη θέση καταλαμβάνονται από τον τρομερό καύσωνα του Ιουνίου του 2007) καθώς και μία από τις μεγαλύτερες καλοκαιρινές θερμοκρασίες που έχουν σημειωθεί για το ίδιο διάστημα όπως χαρακτηριστικά φαίνεται στον παρακάτω πίνακα των μέγιστων ανά έτος (με έντονα η απόλυτα μέγιστη, με κεκλιμένα η φετινή):

Ο καύσωνας αυτός μας ταλαιπώρησε ακόμα και στην έξοδό του λοιπόν και, εκ των καταγραφών, τουλάχιστον για την κεντρική και νότια χώρα ήταν ο εντονότερος από το 2012 και βέβαια ο εντονότερος για Ιούνιο μήνα από τον τρομερό καύσωνα του Ιουνίου του 2007. Ευτυχώς από αύριο θα ενισχυθούν λίγο ακόμα οι βόρειοι άνεμοι και θα έχουμε μικρή πτώση της θερμοκρασίας, οπότε θα πάρουμε κάποιες ανάσες.

Κλείνοντας, χάριν αυτοβελτίωσης, παραθέτω έναν πίνακα σύγκρισης των θερμοκρασιών που είχα προβλέψει στον πίνακα του προηγούμενου άρθρου με αυτές που σημειώθηκαν τελικά (σημείωση, οι τιμές συμπτύχθηκαν σε μια, π.χ. το 38-39 έγινε 38,5). Τα συμπεράσματα είναι ότι η πρόβλεψη πήγε καλά, επιδέχεται όμως βελτιώσεων, υπήρξε κάποια απόκλιση στα νότια προάστια και σε μικρότερο βαθμό στο κέντρο, λόγω υποεκτίμησης της επίδρασης της θαλάσσιας αύρας.